Un business nu crește mai mult decât proprietarul lui

DISTRIBUIE

Te-ai întrebat vreodată cum se face că există companii listate la bursă ai căror proprietari nici măcar nu au studii? De cele mai multe ori în spatele unei astfel de organizații stau un CEO cu un MBA și un fondator care și-a înțeles limitele, acceptând rolul de investitor. Pentru că nu poți crește un business fără ca tu să fi atins acel nivel de creștere. 

Vorbim în continuare despre cauzele pentru care unele business-urile stagnează, fără să insistăm asupra unor cauze precum piață, preț sau criză. Rămânem la oameni, una dintre cele mai importante resurse ale unei companii, dar și factorul cel mai predispus la erori și blocaje.

 

NEVOIA DE CONTROL

Primul semn că business-ul nu merge într-o direcție ascendentă îl dă chiar owner-ul, atunci când se implică în absolut toate deciziile din companie. Nevoia aceasta de control se traduce prin inofensivul „să dea ok-ul” și atrage după sine o lipsă de asumare și responsabilitate din partea managerilor. 

Când asumarea reală și responsabilitatea deciziilor și plăților îi revine doar owner-ului, managerii pierd din putere. Plastic spus, antreprenorul castrează managerii din firmă.

Fără putere de  decizie, în ciuda competențelor și a rolului pe care îl au, managerii ajung să se transforme treptat în niște secretare. În cultura organizației se instalează teama de a greși și  de a veni cu idei noi, iar nevoia continuă de a aprobare duce la nesiguranță, frustrare și chiar dezinteres. Organigrama defectuoasă  determină în rândul angajaților o atitudine de tipul „eu nu mă bag, nu știu.”

Soluția? Autonomia 

O companie ai cărei angajați știu să spună ce vor și sunt auziți are șanse mai mari să crească decât una în care oamenii se simt inhibați să se exprime. De cele mai multe ori oamenii părăsesc locul de muncă atunci când nu mai sunt auziți. Nevoia de a fi parte din întreg, de a fi validat și de a crește e vitală. Pentru un antreprenor nu e o misiune ușoară să învețe să ofere autonomie și încredere, mai ales când nu a mai făcut asta și nici nu are ajutor (vom detalia acest lucru în a doua parte a acestui articol).

FRICA DE SCHIMBARE

Uneori, e posibil ca business-ul să nu crească din cauza oamenilor pe care chiar tu, owner-ul, i-ai angajat. 

Când oamenii loiali nu mai sunt o resursă, ei devin blocaje. Amintirile care te leagă de acei 2-3 oameni care au fost lângă tine de la bun început sunt emoționante, dar nu îți vor aduce și bani. Ani de zile ați construit și ați crescut împreună, dar astăzi ei pot fi cei care pun bețe în roate creșterii business-ului, conștient sau nu, pentru că le e frică de nou, de schimbare. De progres.

Angajații vechi (și relația ta cu ei) pot fi o cauză pentru care pierzi oameni noi, suflu proaspăt și energia de care ai nevoie pentru a evolua. Am observat cel puțin două tipologii (uneori una și același) de angajați cu vechime:

  1. Angajatul „depășit” – acel om care nu s-a mai educat, este depășit de tehnologie, refuză să evolueze și să iasă din zona de confort. În sesiunile de consultanță și în training-urile DBVMT am recunoscut de prea multe ori genul de expert trecut de 60 de ani, fără strop de spirit antreprenorial. Acel om care știe perfect cum se fac lucrurile – adică fix așa cum știe el. Nu vârsta e problema lui, ci atitudinea atotștiutoare.
  1. Angajatul loial – e parte din familie, omul care e acolo „de când e lumea”, și chiar dacă nu mai performează sau mai rău, extrage (fură) diverse lucruri din companie, este în continuare păstrat datorită unui bagaj emoțional și a falsei percepții că e de neînlocuit. Cifrele și rezultatele nu îi susțin neapărat istoricul.

Soluția? Soft nou

Dacă ai observat și tu că business-ul tău e blocat, că oamenii noi pe care i-ai angajat în ultimii ani nu au rămas, nu s-au adaptat, e semnalul că ai nevoie urgentă de un update de soft. Exact ca la telefoane.

E greu să rămâi performant și competent când stai foarte mult timp în aceeași poziție. Loialitatea și acei angajați „de bază” sunt foarte buni, atâta timp cât munca lor se desfășoară pe mandate.

  1. Creează o dinamică a echipei, schimbând pozițiile.

Fiecare dintre noi are un nivel maxim de competență într-un anumit rol și e important să știm când ne dăm la o parte. Inclusiv owner-ul are, dar ego-ul lui e prea mare care să accepte acest lucru și să se dea la o parte.

  1. Creează un program de exit pentru oamenii vechi

Dacă directorul de vânzări e de-o seamă cu compania ta, e posibil ca acesta să fie unul dintre motivele plafonării.

Atunci când un manager își atinge nivelul maxim, rolul lui devine mai degrabă de formator (crește alți oameni), partener de business (construiește împreună cu owner-ul) sau pur și simplu migrează spre o altă companie.

Amintește-ți că în creștere și dezvoltare, renunțarea e o etapă firească. Natura e cel mai bun exemplu de unde putem învăța: alte frunze, alte roade, alte flori.

Cât poate owner-ul, atât poate și business-ul

Începe cu tine.

Începe cu o privire sinceră asupra ta, fondatorul companiei și omul datorită căruia acest business există. Invest in yourself, cum ar zice americanii. Ține minte că e imposibil ca viziunea să depășească harta mentală a owner-ului. Educă-te pe tine, educă-ți echipa.

Business-ul tău reprezintă suma deciziile pe care le iei în fiecare zi, iar deciziile se bazează pe know-how-ul de care dispui. Pentru ca el să crească, tu trebuie să crești.

Citește. Studiază. Modelează de la cei care au realizat deja ceea ce îți dorești. 

Cere sfatul unui expert.

Uită-te în oglindă – sunt promisiuni pe care le-ai făcut echipei tale pe care nu le-ai respectat? oamenii tăi primesc suficientă autonomie? există suficient spațiu de creștere și dezvoltare pentru ei? când a fost ultima oară când au învățat ceva nou? 

Pentru ca exericițiul ăsta să fie unul franc și relevant, cel mai bine ar fi să îl faci împreună cu un om din exterior.

La fel cum apelezi la un frizer care să te tundă, la un instructor de sport sau la orice alt specialist, atunci când tu nu (mai) știi să faci un lucru îți recomandăm să nu încerci să repari singur lucrurile, fiindcă e posibil să faci mai mult rău pentru simplu fapt că mai întâi e nevoie să te autoevaluezi.

Ai nevoie de un outsider, de un consultant de business, care asemenea unui instructor, psiholog sau antrenor, are experiența necesară să privească obiectiv către tine, antreprenorul și să facă o radiografie business-ului tău.

Un business neupdatat și fără suflu nou, nu doar se blochează ci moare. Pentru că pierde ritmul.

Instrumente pentru schimbare

  1. Coaching top management
  2. Training
  3. Digitalizare
  4. Schimbări în cultura organizațională 
  5. Comunicarea internă

E o vorba care spune că dacă vrei să schimbi lumea, du-te acasă și iubește-ți familia. Noi o să reinterpretăm, și o să spunem că dacă vrei să revoluționezi lumea prin ceea ce faci, prin produsele sau serviciile tale, mergi la birou, și iubește-ți angajații.

Iubirea prespune uneori și despărțiri, e ok. Evoluezi sau pierzi.

***

Probabil alt articol:

Motive pentru care poți crede că nu evoluezi.

Mitul competiției

Ai fi tentat să spui că au apărut multe companii noi care fac exact ceea ce faci tu și „fură” clienți.

Nouă ne place să spunem că nu există competiție. Există piață pentru toți, pentru că există 8 mld de oameni în lume. Dacă te bazezi pe faptul că piața e stabilă, îți reamintim că există o dinamică în care la un moment dat, pierzi ritmul, dacă nu evoluezi.

Și KODAK  și Nokia au avut momentele lor de glorie, nu?

Mai multe articole

Vrei ca afacerea ta să crească?

Scrie-ne!